Zeynep Koçan’ın özgür ve cesur kadınları

Kadının gücüne öykünen, özgür ve olduğu gibi kabul görme çabasının ortaya konulduğu Zeynep Koçan imzalı Resilience sergisi, Infinity Regenerative Clinic ev sahipliğinde sanatseverlerle buluştu...

Kadının güçlü ama aynı zamanda özgür ve olduğu gibi kabul görme çabasının ortaya konulduğu, Zeynep Koçan imzalı Resilience sergisi, Infinity Regenerative Clinic ev sahipliğinde sanatseverlerle buluştu.

Farklı kadın imgelemeleriyle, sanat terapisi ve iyileşme arasındaki güçlü bağın da vurgulandığı sergide Zeynep Koçan, ilham kaynağının yaratıcı planlarıyla kendi geleceğini kurma cesareti gösteren kadınlar olduğunu söyledi.

“Mağrur, gururlu ve cesur kadınlar”

Koçan eserleri için; “Kadının toplumdaki konumunu ve özgürlüğünü olumsuz anlamda etkileyen dayatmacı sisteme rağmen, kadın kendi kişisel yazgısını sorguluyor ve aynı zamanda geçmişten günümüze gelen kadınlık rollerini şu anda yıkıyor. Bu anlamda mücadele veren kadınlar benim ilham kaynağım. Eserlerimde kadının toplumdaki konumunu sorguluyorum ve dolayısıyla eserlerimdeki kadınlar genelde başları dik göğüsleri ileride mağrur, gururlu, aynı zamanda cesur ve cesaretli kadınlar” ifadelerini kullandı.

Eserlerin yaratım süreçleri hakkında da konuşan Koçan, “Çalışma uzun bir süre alıyor çünkü metal de kullanıyorum ve gerçekten sabır gerektiren bir teknik. Eğer beni çok motive eden bir durum varsa genelde bir ayda bir tanesini bitirebiliyorum. Sergim güç ve dayanıklılığı simgelediği için dayanıklılık da aslında kullandığım metalden geliyor. Yani kadının da tıpkı bir metal gibi dayanıklı ve güçlü olduğunu vurgulamak için de sergimize böyle bir isim seçtik. Aynı zamanda eserlerimde de onu görüyoruz. Kadın kendi kadınlık kimliğinden vazgeçmeden hem güçlü, ama aynı zamanda zarif ve estetik de olabilir” diye konuştu.

“Şifa süreci, klinikle ortak amacımız”

Koçan, Infinity Regenerative Clinic ile ortak amaçta olmalarını onları bir araya getirdiğinden söz etti:

“Çalışmalarımda genelde kadının gücü ve farkındalığı ön planda ve klinikte de aynı şekilde kişinin ya da kadının kendi içine dönüp farkına varmasına, şifalanma sürecine önem veriyorlar ve bütüncül yaklaşıyorlar. Ben de eserlerimde kişinin yani kadının ya da insanın kendi içine dönüp kendisini farkına varıp potansiyel gücünü ortaya koyarak hem kendisini şifalandırabileceğini hem de topluma katkıda bulunabileceğini düşünüyorum. Çok benzer iki amaç olduğu için bir araya geldik.”

“İnsan ürettiği sürece umut hep var olacak”

Koçan, eserlerini yaratırken motivasyonunu nasıl sağladığına da değindi:

Kürşat Okutmuş, Zeynep Koçan
Infinity Regenerative Clinic
İstanbul, Eylül 2024

“Üretme kavramının kendisi benim için çok değerli çünkü insanın ürettiği sürece umudunu ve potansiyelinin ortaya koyabileceğini ve aynı zamanda bir amaca bağlanabileceğini düşünüyorum. Üretmek bazen bir fikir ortaya atıp insanlara dokunmak bazen kitleleri harekete geçirmek bazen de bir nesneyi alıp işlevsel bir hale getirip ona anlam katmak. Ben dünyada iki yaşam tarzı olduğuna inanıyorum; bir tanesi servet edinme ve ün peşinde koşanlar, diğerleri ise elini taşın altına koyup maliyeti hayatlarına gerçekten çok zorluklar katsa da üretmeye devam edenler. Ben ikinci gruba ait olduğumu düşünüyorum ve motivasyonumu tamamen buradan alıyorum.”

Sergi; 1 ay boyunca (26 Ekim) Infinity Regenerative Clinic bahçesinde sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.


Zeynep Koçan, 1979’da İstanbul’da doğdu. Kadir Has Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı bölümünden 2007’de mezun olan sanatçı, görsel sanatla ilgili temel akademik bilgi ve becerilerini burada şekillendirdi. 2008’de katıldığı tasarım yarışması ve Berlin Humbolt Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği proje onu heykel sanatına daha çok yakınlaştırdı. Uygulamalı eğitimini hiç bırakmayan sanatçı, 2010 yılı ve sonrasında önemli uluslararası sanatçıların atölyelerinde eğitim ve sanat workshoplarına devam etti.

Sanatçı 2013 yılından beri farklı malzeme ve yorumlarla heykel ve resim sanatında üretken çalışmalar içerisindedir. Sanatçı birçok karma sergi ve önde gelen sanat fuarlarında eserleriyle yer aldı. 2016 ” d’ Arte del Mediterraneo” ( Palermo, İtalya), 2017 Roma Art Expo ( Roma, İtalya), 2017 Contemporary İstanbul, 2018 “Glonze” Karma Heykel Sergisi İstanbul, 2021 Monaco Contemporary Art, 2021 Luxemburg Contemporary Art bunlardan bazılarıdır.

Düşünceni Paylaş

Your email address will not be published.

Önceki Hikaye

Casa Botter Nuri İyem’i ağırlıyor

Sonraki Hikaye

Zeynep Abacı’dan “Gerçek ve Düş”

Sergi

Bilinmeyene Doğru

Bilinmeyene Doğru, 1989 sonrası dünyada sanatın, yerleşik tarihsel ve kültürel anlatıları kırma, bilinenin ötesine, başka öznellik